لیلة الرغائب و آرزو و دعا (دعا - 1)
نوشته شده توسط محسن مقدس زاده در تاریخ جمعه 94/2/4
یکی از مناسبتهایی که در سالهای اخیر بسیار بر آن تاکید شده است شب جمعه اول ماه رجب است که به لیلة الرغائب شهرت دارد. متاسفانه در چند سال اخیر مطلب اشتباهی که در جامعه شایع شده است این است که لیلة الرغائب به معنی شب آرزوهاست. علت اشتباه بودن این مسئله آن است که تاکید اسلام همواره بر کوتاه نمودن آرزوها بوده است و همواره از آروزهای طولانی و بلند پرهیز داده شده است. آرزوهای بلند انسان را از هدف اصلی یعنی رسیدن به خدا و رضایت او و انجام وظایف اصلی غافل می کند و او را سرگرم چیزهایی می کند که اصلا و ابدا قابل مقایسه با هدف اصلی نیست. همچنین آرزوهای بلند و طولانی معمولا به زودی برآورده نمی شوند و تا زمان برآورده شدن آن غم و غصه و اضطراب همواره همنشین کسی است که چنین آرزویی دارد. به علاوه در بسیاری از اوقات حتی شرایط برآورده شدن آرزوهای کوتاه هم برای انسان فراهم نیست (چه رسد به آرزوهای بزرگ و بلند) در نتیجه داشتن چنین آرزوهایی باعث می شود که غم و غصه همواره همراه انسان باشد. چیزی که در اسلام به آن توصیه شده است تلاش و کوشش و عدم کوتاهی در انجام وظایف و مسئولیتهایی که دارد و واگذاری نتیجه به خداوند متعال می باشد. کسی که از روی علم و یقین و دلایل محکم به حکیم بودن خداوند متعال ایمان دارد و یقین دارد که تدبیر امور جهان در تحت اراده خدایی است که جز خیر چیزی اراده نمی کند، بدون هیچ دغدغهای آنچه او فرموده انجام خواهد داد و تردیدی نخواهد داشت که چه به نتایج ظاهری برسد و چه به آن نتایج نرسد به نتیجه و هدف اصلی رسیده است. پس به هر نتیجه ظاهری برسد خیر همنشین او خواهد بود. دعا را هم شرط و وسیله و سبب رسیدن به خیر خواهد دانست نه بهانه تنبلی و مسئولیتگریزی. پس همانطور که کسی که بیمار است بدون مراجعه به طبیب و مصرف دارو و ... (در جایی که وظیفه مراجعه به طبیب و مصرف دارو است) نباید امید بهبودی داشته باشد، همچنین کسی هم که خواهان خیر است علاوه بر به کار گرفتن باقی اسباب و وسائط باید آن خیر را با تمام وجود از خیر مطلق یعنی خداوند تبارک و تعالی طلب کند.
در چنین فرهنگی کسی که وظیفه او کار و تلاش برای کسب روزی حلال است حتی اگر نیازی به درآمدش نداشته باشد لازم است که همچنان به کار فعالیت اقتصادی خود ادامه دهد و کسی که وظیفه او جز کار و تلاش مستقیم برای کسب روزی حلال است قطعا با خیال راحت به وظیفه خود عمل خواهد کرد و نگران روزی خود نخواهد بود. مانند کسی که وظیفه او دفاع از مرزهای کشور یا مرزبانی و یا کسی که وظیفه او تحصیل در علوم دینی و مانند آن می باشد.
البته برای برآورده شدن حاجات انسان شرایطی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها خواهم پرداخت.
کلمات کلیدی : خیرخواهی، خدا، وظیفه، تلاش، خیر، غم، غصه، لیلة الرغائب، شب آرزوها، آرزو، دعا، مسئولیت، کسب حلال، آرامش، اضطراب، علوم دینی، حاجت، حکمت